Claus Ømand
26. februar 2023
- Bliv klogere på konverteringsoptimering (CRO)
- Hvad er konverteringsoptimering?
- Optimeringsværktøjer
- Eksempler på konverteringer
- Der skelnes mellem to typer konverteringer: hårde og bløde
- Sådan udregner du din konverteringsrate
- Hvad er en god konverteringsrate?
- Værktøjer til at tracke din konverteringsoptimering
- 10 gode råd til konverteringsoptimering
- Konverteringsoptimering - en opgave du skal have fokus på
Bliv klogere på konverteringsoptimering (CRO)
Vil du gerne forbedre din konverteringsrate og vide mere om emnet? Eller leder du efter nye idéer og inspiration til, hvordan du kan optimere dit website eller webshop?
I denne opdaterede artikel giver vi dig en detaljeret gennemgang af begrebet konverteringsoptimering.
Hvad er konverteringsoptimering?
Kort fortalt kan man definere konverteringsoptimering sådan: Det er strategien, der skal få flere til at gøre som du ønsker! Altså strategien, der får flere besøgende på en hjemmeside til at udføre den handling, som hjemmesiden er designet til at få dem til at gøre. Det kan fx være at købe et produkt eller at tilmelde sig en nyhedsbrevsliste.
At optimere sin konverteringsrate er vigtigt, fordi det hjælper med at øge virksomhedens omsætning. Hvis en virksomhed har mange besøgende på sin hjemmeside eller websho, men kun en lille procentdel af dem faktisk ender med at købe noget eller blive til et lead, så er der et stort potentiale for at øge firmaets omsætning ved at få flere besøgende til at konvertere, altså fx at klikke på ”køb” eller ”tilmeld”-knappen.
Konverteringsoptimering også hjælpe med at forbedre brugeroplevelsen på webshop eller en hjemmeside. Hvis et site ikke er nem at navigere i eller ikke giver brugerne den information, de søger, vil de sandsynligvis forlade siden uden at udføre den ønskede handling. Ved at optimere for konverteringer, kan man sikre, at brugerne får en positiv oplevelse. Det giver tilfredse og loyale kunder, og naturligvis en bedre bundlinje for jer som virksomhed.
Optimeringsværktøjer
Der er flere måder, man kan optimere for konverteringer på. Nogle af de mest almindelige metoder inkluderer:
-
A/B-testning:
Her tester man to forskellige versioner af en side. Det gør man side om side for at se, hvilken version, der konverterer bedst. Man kan f.eks. teste forskellige knapper, billeder eller tekster for at se, hvad der får flest besøgende til at udføre den ønskede handling. Den bedst performende bliver så den nye default side. -
Brugeranalyse:
Her undersøger man, hvordan brugerne interagerer med hjemmesiden. På den måde kan man forstå, hvad der motiverer brugerne til at konvertere eller forlade siden. Man kan gøre det ved hjælp af værktøjer som heatmaps, der viser, hvilke dele af hjemmesiden der bliver klikket mest på, eller ved at afholde fokusgrupper, hvor man spørger brugerne direkte om deres oplevelse med hjemmesiden. -
Landing pages:
En landing page er en dedikeret side, der er designet til at få besøgende til at udføre en specifik handling. Dette kan være at tilmelde sig en nyhedsbrevliste eller købe et produkt. Ved at optimere landing pages for konverteringer, kan man fokusere på at give brugerne den information, de har brug for, og fjerne distraktioner, der kan aflede dem fra at foretage den ønskede handling. -
Call-to-action (CTA):
Call-to-action er elementer på en hjemmeside, der opfordrer brugerne til at udføre en handling, f.eks. "Køb nu" eller "Tilmeld dig". Det er vigtigt at gøre CTA’s klare og tydelige, så brugerne nemt kan se, hvad de skal gøre. -
Indholdsoptimering:
Det er vigtigt at sørge for, at hjemmesidens indhold er relevant, interessant og nyttigt for brugerne. Dermed øger man sandsynligheden for, at de vil fortsætte med at læse indholdet og udføre den ønskede handling.
Der er mange effiktive metoder, der kan anvendes i konverteringsoptimering, og det er ofte en kombination af flere forskellige taktikker, der giver de bedste resultater. Det er vigtigt at huske, at konverteringsoptimering ikke er en hurtig løsning, men en løbende proces, der kræver tålmodighed og en vedvarende indsats.
I sidste ende handler konverteringsoptimering om at forstå dine målgrupper og designe din hjemmeside på en måde, der appellerer til dem og får dem til at udføre den ønskede handling. Ved at fokusere på konverteringer, kan du øge omsætningen for din virksomhed og forbedre brugeroplevelsen, så du får loyale og tilfredse kunder.
Eksempler på konverteringer
Det er helt normalt at have flere mål på ens hjemmeside eller webshop, og derfor er det også naturligt at måle på flere typer af konverteringer. For eksempel kan man som webshop-ejer have et mål om at øge sit salg, samtidig med at man har et mål om at få flere tilmeldinger til nyhedsbrevet og få besøgende til at dele deres gode oplevelse på sociale medier.
Der skelnes mellem to typer konverteringer: hårde og bløde
Hårde konverteringer er den traditionelle type, der er bedst at opnå. Eksempler kan være at foretage et køb i webshoppen, at udfylde en kontaktformular eller bestille en opringning.
Bløde konverteringer adskiller sig fra hårde ved, at de vækker en indledende interesse hos en potentiel kunde, der endnu ikke er 100% overbevist. Eksempler på bløde konverteringer kan være at tilmelde sig et nyhedsbrev, dele indhold på sociale medier eller downloade en e-bog.
Det er en god idé at opsætte både hårde og bløde konverteringsmål for at forstå, hvorfor besøgende ikke konverterer, og for at lave de nødvendige forbedringer, så kunden hjælpes videre til et endeligt køb. Konverteringsmål kan også hjælpe med at finde ud af, hvor og hvorfor de besøgende falder fra, så man har det bedste grundlag for at lave forbedringer, der kan hjælpe dem videre til køb.
Alle konverteringsmål, uanset om de er hårde eller bløde, skal bidrage til virksomhedens mål om at øge omsætningen og forbedre brugeroplevelsen. Derfor er det vigtigt at vælge de mål, der er mest relevante og vigtige for virksomheden, og sætte målinger op for at kunne følge med i, hvordan hjemmesiden klarer sig i forhold til at få de besøgende til at blive til kunder.
Sådan udregner du din konverteringsrate
For at udregne din konverteringsrate skal du dividere antallet af konverteringer med antallet af besøgende og multiplicere med 100 for at få procentdelen. Det kan du gøre ved at bruge denne formel:
Konverteringsrate = (Antal konverteringer / Antal besøgende) * 100
Eksempel: Hvis du har haft 100 besøgende på din hjemmeside og 10 af dem har udført den ønskede handling (f.eks. foretaget et køb), så vil din konverteringsrate være 10%.
(10 konverteringer / 100 besøgende) * 100 = 10%
Konverteringsraten kan variere afhængigt af målgruppe, branche, konverteringsmål og andre faktorer. Derfor er det en god idé at sammenligne konverteringsraten over tid for at følge med i udviklingen og for at identificere hvilke eventuelle forbedringer, der kan gøres. Det kan også være en god idé at sammenligne sin konverteringsrate med branchenormen for at se, hvordan man klarer sig i forhold til konkurrenterne. Det er desuden nyttigt at undersøge, hvad der kan være årsagen til eventuelle udsving i konverteringsraten, så man kan lave de nødvendige forbedringer.
Hvad er en god konverteringsrate?
En god konverteringsrate afhænger af flere faktorer, og kan variere meget fra virksomhed til virksomhed, og fra branche til branche. Generelt set, bør man altid have en høj konverteringsrate, da den indikerer, at mange besøgende på siden udfører den ønskede handling, som f.eks. at købe en vare eller udfylde en kontaktformular.
Det er vigtigt at holde sig for øje, at konverteringsrate kan variere meget afhængig af branche, type af virksomhed, produkt, kampagne, konkurrence osv. Derfor kan det være svært at give et specifikt tal, som er en god konverteringsrate for alle.
Men som en tommelfingerregel, er en konverteringsrate på 2-3% typisk for et e-commerce website, mens en konverteringsrate på 5-10% kan være godt for en B2B-virksomhed eller en hjemmeside med højt kvalitetsindhold, typisk fordi man tilbyder præcist det, som en kunde efterspørger.
Ligger man med en konverteringsrate på webshops på over 4%, så bør man også samtidig se på, hvordan man kan via annoncering og synlighed i form af f.eks. SEO, kan øge trafikken til siden og dermed øge sin omsætning.
Det vigtigste er, at man sammenligner sin egen konverteringsrate med tidligere perioder eller med andre virksomheder i samme branche, og at man arbejder konstant på at forbedre den. Det kan gøres ved hjælp af A/B-test, analyse og optimering og implementering af nye metoder og værktøjer.
Værktøjer til at tracke din konverteringsoptimering
Der findes et væld af værktøjer, der kan hjælpe med at måle og spore konverteringer, f.eks. GA4, Matomo, og AdWords. Værktøjerne kan give en detaljeret oversigt over, hvordan din hjemmeside klarer sig i forhold til at få besøgende til at udføre den ønskede handling, og de kan også hjælpe med at identificere eventuelle problemer eller muligheder for forbedring. Det er en god idé at benytte sig af værktøjerne for at få et fuldt overblik over konverteringsraten, og for at lave de nødvendige forbedringer for at øge den.
10 gode råd til konverteringsoptimering
Vi har samlet de bedste råd du skal have in mente, hvis du ønsker at arbejde målrettet med konverteringsoptimering af din webshop eller dit website:
-
Gør det let for besøgende at finde det, de søger efter. Det er altid god idé at have en tydelig struktur og navigation på hjemmesiden. Søgning og evt. filtrering af sidens indhold skal være sat korrekt op og let tilgængelig, så besøgende nemt kan finde frem til de produkter eller tjenester, de er interesserede i
-
Giv dine besøgende en god brugeroplevelse. Det er vigtigt at have en hjemmeside, der er nem at navigere i og let at læse, og som indeholder relevant og opdateret indhold. Sørg for at bruge billeder i høj kvalitet, da billeder er en effektiv måde at vise produkter eller stemninger på, og næsten altid forbedrer oplevelsen for brugerne
-
Vis tydeligt, hvad der er unikt ved dit produkt eller din tjeneste. Det er vigtigt at fremhæve, hvad der gør dig unik i forhold til konkurrenterne og hvad der gør, at besøgende bør vælge netop dig
-
Gør det nemt at handle. Det skal være nemt for besøgende at foretage et køb eller udføre den ønskede handling på hjemmesiden. Det kan være en god idé at have en let tilgængelig købsknap eller en enkel formular at udfylde
-
Gør det nemt at komme i kontakt. Det er en god idé at have kontaktoplysninger og eventuelt en chat-funktion på hjemmesiden, så besøgende nemt kan komme i kontakt med dig, hvis de har spørgsmål eller behov for rådgivning
-
Vis social proof. Det kan være en god idé at vise anmeldelser, ratings eller andre former for social proof på hjemmesiden, så besøgende kan se, at andre kunder har haft gode oplevelser med dit produkt eller din tjeneste
-
Gør det nemt at tilmelde sig nyhedsbrev eller andre former for marketing. Hav en let tilgængelig tilmeldingsformular på hjemmesiden, så besøgende nemt kan tilmelde sig dit nyhedsbrev eller andre former for marketing
-
Responsive design. Andelen af kunder, der handler fra en mobiltelefon eller anden mobilenhed, er vokset stødt over de seneste ti år. I dag er det et helt ufravigeligt krav, at din webside skal virke mindst lige så godt på en mobil enhed som en pc, ellers mister du kunder
-
Benyt A/B-testning. Det kan være en god idé at lave A/B-testning på hjemmesiden for at finde ud af, hvilke elementer der har den største indvirkning på konverteringsraten. Det kan fx være at teste forskellige tekster, farver eller layout
-
Følg op på resultaterne. Det er vigtigt at følge op på resultaterne af konverteringsoptimeringen for at se, om der er sket forbedringer, og for at identificere eventuelle problemer eller muligheder for forbedring. Det kan være en god idé at lave regelmæssige analyser for at holde øje med udviklingen, og for at lave de nødvendige forbedringer
Husk også at holde øje med branchenormen for at undersøge, hvad der fungerer godt for andre inden for branchen. På den måde kan du få inspiration til, hvad du kan gøre for at øge konverteringsraten på din hjemmeside.
Konverteringsoptimering
- en opgave du skal have fokus på
Konverteringsoptimering er en kontinuerlig proces, og det kræver konstant opmærksomhed for at forbedre din konverteringsrate. Der er mange måder at øge din konverteringsrate på, og det er vigtigt at være villig til at eksperimentere med forskellige metoder, for at nå frem til de bedst mulige resultater.
Det er nødvendigt altid at have et opdateret indblik i din webshops data og KPI'er. Online tendenser ændrer sig hurtigt, og dine besøgende kan være svære at forstå. Acceptér, at du kan komme frem til nye og forskellige konklusioner, og tilpas din webshop hele tiden for ikke at miste momentum. A/B-split-testing er en god metode, når du har analyseret besøgendes adfærd og går videre til optimering.
Se konverteringsoptimering som en mulighed for at lære dine besøgende og kunder bedre at kende, og brug det i flere sammenhænge. Hvis det virker som en uoverskuelig proces, kan du altid søge hjælp fra eksperter som os.
Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål.